Mrkvový koláč
Chlap, když uslyší slovo mrkev, naskáčou mu pupínky. To proto, že prozatím neochutnal dobře připravený pokrm s touto zeleninou. Najít se dá spousta receptů, ale ne vždy jsou dobré a ne každý to umí. Mrkvový koláč mám vyzkoušený a doma prošel na jedničku s hvězdičkou. Jde o zdravější moučník z neobvyklých surovin.
Budeme potřebovat:
Misku, vařečku, váhu, odměrku, struhadlo, lžičku, mašlovačka, formu na pečení
Suroviny:
150 g ztuhlé třtinové šťávy (nejlépe Panela La Kapira)
150 ml olivového oleje
150 g polohrubé mouky (nejlépe celozrnné)
150 g jemně nastrouhané mrkve
2 vejce
1 kypřící prášek do pečiva
1 deci šťávy z většího pomeranče
1 lžička skořice
1 špetka soli
Strouhanka na vysypání formy
Postup:
V míse nejprve smícháme všechny suché a potom všechny ostatní suroviny. Mělo by vzniknout lité řídké těsto. Formu mašlovačkou potřeme olejem a vysypeme strouhankou. Toto je hodně důležité, aby se nám těsto, v troubě při pečení nepřichytilo k formě. Řídké těsto vylijeme do strouhankou vysypané formy a pečeme v troubě 25 – 30 minut na 180°C.
Mrkvový koláč z trouby vyděláme a necháme úplně vychladnout. Po té ho vyklopíme z formy a krájíme. Tento moučník určitě nebude suchý. Konzistence bude vláčná a kyprá. Podávat ho můžeme s tvarohem, nebo cukrovou polevou.